فواید و خواص دانه کینوا- در طی هزاران سال دانه کینوا در آمریکای جنوبی کشت و یکی از محبوبترین غذاهای مصرفی این منطقه می باشد که به تازگی جایگاه بسیار بالایی در هرم غذایی مردم این ناحیه گرفته است و جزو بهترین خوراکی ها در سبد غذایی مردم جای گرفته است. این غدا علاوه بر مزه خوب خود دارای خواص درمانی بالا می باشد که بر سلامت بدن تاثیر به سزایی دارد. این دانه با ارزش بدون گلوتن می باشد و دارای سطح پروتئین بسیار بالایی می باشد و همچنین جزو نادرترین غداهای گیاهی می باشد که دارای بالاترین سطح از 9 اسید آمینه ضروری برای بدن می باشد. علاوه بر این دانه کینوا سرشار از ویتامین های گروه B، پتاسیم، آهن، فیبر، منیزیم، کلسیم، انواع آنتی اکسیدان های مورد نیاز و همچنین ویتامین E است.
7 فایده مهم دانه کینوا برای سلامتی انسان:
- دانه بسیار مغذی: دانه کینوا یکی از محصولات زراعی و کشاورزی می باشد که مصرف خوراکی دارد و به عنوان یک شبه غله شناخته می شود و نوع طبخ آن مانند غلات دیگر می باشد. کینوا که یک دانه می باشد و جزو دسته محصولات غله ای به حساب نمی آید اما همچون یکی از غلات کامل می باشد و دارای منبع عظیمی از فیبر و پروتئین گیاهی می باشد که برای بدن انسان بسیار مغذی می باشد و هیچ ضرری برای بدن ندارد. کینوا سه نوع اصلی دارد که به رنگ های دانه کینوا سفید، قرمز و سیاه ( دانه کینوا رنگارنگ) بسته به کشت در مناطق جغرافیایی مختلف دارد که مقدار ویتامین ها و مواد مغذی آن با یکدیگر متفاوت می باشد. یکی از جالب ترین خبر ها از این دانه این بوده است که دانشمندان ناسا اعلام کرده اند که به دلیل ارزش غذایی بالای دانه کینوا و سادگی کشت و پرورش و استفاده آن یک محصول کشاورزی قابل کشت در فضا نیز می باشد.
- بالاترین میزان فیبر در بین غلات: فیبر یکی از مهمترین عوامل تعیین ارزش غذایی در بین غلات و محصولات کشاورزی می باشد که درصد فیبر دانه کینوا جزو بالاترین رده ها می باشد. فیبر در مدل های مختلف دانه کینوا که در بالاتر معرفی شدند تقریبا یکسان می باشد و در هر صد گرم دانه خام کینوا در حدود 13-16 گرم فیبر موجود می باشد که 12-14.5 گرم آن فیبر نامحلول و به طور میانگین 1.5 گرم نیز فیبر محلول می باشد که با توجه به اینکه میزان فیبر محلول آن به نسبت نامحلول آن بسیار کمتر است اما همچنان میزان قابل توجه ای به نسبت غلات دیگر می باشد. از جمله خواص فیبر محلول می توان به کاهش کلسترول خون، افزایش حس سیر بودن و کاهش وزن و کاهش میزان قند خون نیز اشاره کرد. فرم آماده سازی دانه کینوا بر میزان فیبر آن نیز تاثیر زیادی دارد که تقریبا میزان فیبر رژیمی کینوای اکسترود شده( کینوا پف) به طور متوسط تا 2.3 گرم می تواند افزایش یابد.
- سطح گلوتن صفر برای افراد مبتلا به عدم استفاده از گلوتن: افرادی که دارای رژیم غذایی بدون گلوتن هستند و از غذاهای حاوی پروتئین گلوتن از جمله جو، گندم و چاودار هستند می تواند دانه کینوا را بصورت جایگزین استفاده نمایند که سطح گلوتن صفر دارد همچنین افراد مبتلا به بیماری سلیاک و حساسیت های گلوتنی بسیار مفید می باشد. در مطالعات اخیر دانشمندان آماده است که بخاطر عدم استفاده از غلات گلوتن دار برای بیماران سطح مواد مغذی بدن بسیار پاییین می آید و دانه کینوا که فاقد گلوتن می باشد اما شامل پروتئین بالا، آهن، فیبر، ویتامین B و کلسیم می باشد می توانند این دانه را جایگزین و سطح مواد مغذی بدن خود را افزایش دهند.
- شامل تمام اسید آمینه های ضروری بدن و سرشار از پروتئین: پروتئین از واحد های کوچکی به نام اسیدهای آمینه ساخته می شوند و بدن انسان قادر به ساخت برخی از این اسیدهای آمینه که به نام اسید های آمینه ضروری می باشد، نیست. بنابراین نیاز است تا از طریق ریژم غذایی و مصرف خوراکی ها تامین شوند. جالب ترین نکته این است که تمام این اسیدهای آمینه ضروری بدن در دانه کینوا موجود است که این دانه را به یک دانه بسیار با ارزش تبدیل کرده است به طوری که میزان پروتئین و اسیدهای آمینه دانه کینوا با ارزش غذایی پروتئین شیر مقایسه می شود.
- دارای میزان بالای آنتی اکسیدان برای مقابله با پیری و بسیاری از بیماری ها: کینوا علاوه برداشتن پروتئین، چربی ها و پلی ساکاریدها دارای میزان بالایی از ریز مغذی ها مانند پلی فنول ها، ویتامنی ها و مواد معدنی نیز می باشد. پلی فنول ها شامل فنولیک اسیدها، فلاونوئیدها و تانن ها، خواص سلامت بخشی بالایی از جمله اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند. براساس مطالعات انجام شده دانه و جوانه کینوا را می توان در انواع غذاها استفاده کرد چراکه منبع بسیار خوبی از ترکیبات فنولی و آنتوسیانین ها هستند و فعالیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی نیز دارند.
- منبع بزرگی از آهن و منیزیم و مواد معندنی مهم: این دانه دارای مقادیر زیادی آهن، منیزیم، مس، روی و کلسیم می باشد که در مقایسه با اکثر غلات دیکر غلظت بسیاری از مواد معدنی موجود در کینوا بیشتر است.
- استفاده در رژیم غذایی: بدلیل مغدی بودن کیوان می توان آن را به صورت آرد، و برای استفاده در سوپ و صبحانه استفاده کرد. همچنین بصورت دانه کامل نیز فروخته می شود که می توان مثل برنج نیز طبخ شود. آرد کینوا در ترکیب با آرد ذرت یا گندم برای تهیه انواع نان، بیسکوئیت، کیک و غذاهای فرآوری شده نیز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این ماده غذایی می توان در صنعت نوشیدنی برای آماده سازی نوشیدنی های مالت دار هم استفاده کرد.
دانه کینوا برای افرادی که بسبک تغذیه و رژیم غذایی خود اهمیت بالایی می دهند بسیار محبوب شده و امروزه می توان این دانه و فرآورده های آن را در سرتاسر دنیا پیدا کرد. این ماده مغذی در فروشگاه ها و رستوران های که به استفاده از مواد طبیعی مغذیی اهمیت بالایی می دهند نیز بسیار مشاهده می شود.
ویژگی ها و فواید و خواص دانه کینوا:
- دارای فیبر بسیار بالا
- دارای پروتئین بدون گلوتن
- سرشار از مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن
- قابل استفاده در انواع غذاها
- قابل استفاده بصورت آرد برای طبخ نان، سوپ و صبحانه
- مورد استفاده برای رژیم های غذایی گیاهی
مشخصات و فواید و خواص دانه کینوا:
نام محصول | کینوا |
نوع محصول | دانه کینوا |
نوع طبخ | بصورت آرد و یا دانه کامل |
موارد استفاده | استفاده در پخت نان، سوپ، سالاد |
میزان گلوتن | سطح گلوتن صفر |
نوع مواد مغدی | دارای فیبر بالا، پروتئین، آهن، منیزیم، مس، ویتامین B و … |
لینک های موثر در گردآوری مقاله: