هل درمان یبوست و کاهش فشارخون- هل با نام علمی Elettaria cardamomum Maton و از خانواده Scitaminaceae، گیاهی چندساله و بومی هند، پاکستان، میانمار (برمه) و سریلانکا است. علاوه بر کاربرد وسیع آن در آشپزی، هل به طور سنتی به عنوان ضد نفخ، اشتهاآور، ادرارآور، سقطکننده جنین، ضدباکتری، ضدویروس، ضدقارچ شهرت دارد و در درمان یبوست، کولیک، اسهال، سوء هاضمه، استفراغ، سر درد، صرع و بیماریهای قلبی-عروقی سودمند است.
هل بهطور سنتی در موارد مختلف اختلالات گوارشی، قلبی – عروقی و عصبی استفاده میشود. در سال 2008، مطالعهای با هدف توجیه منطقی کاربرد هل در درمان یبوست، کولیک، اسهال، فشار خون بالا و ادرارآور (دیوریتیک) انجام و نتیجه آن در مجله Journal of Ethnopharmacology منتشر شد.
عصاره خام هل با استفاده از تکنیکهای بیرون از بدن موجود زنده (in vitro) و درون بدن موجود زنده (in vivo) مورد مطالعه قرار گرفت. طبق نتایج:
- عصاره خام هل اثر “محرک حساس به آتروپین”، در ایلئوم ایزوله شده خوکچه هندی در غلظت 10-3 میلیگرم بر میلیلیتر ایجاد کرد.
- در ژژنوم خرگوش، عصاره هل انقباضات خود به خودی و ناشی از یون پتاسیم (درغلظت 80 میلی مولار) را، مشابه داروی وراپامیل، آرام کرد.
- عصاره خام هل (در غلظت 100-3 میلی گرم بر کیلوگرم) باعث افت فشار خون سرخرگی در رتهای بیهوش شد.
- در آئورت رت، عصاره هل باعث آرام شدن انقباضات ناشی از فنیل افرین و همچنین مهار انقباضات ناشی از یون پتاسیم شد.
- در دهلیز خوکچه هندی باعث کاهش سطح انتقال عصبی شد.
- عصاره (در غلظت 10-1 میلیگرم بر کیلوگرم) اثر ادرارآور همراه با اثری سالورتیک (افزایش دفع نمکها در ادرار) را در رتها ایجاد کرد.
- عصاره هل باعث افزایش زمان خواب ناشی از پنتوباربیتال در موشها شد. تجزیه زیستی نشان داد که ترکیبات اسپاسموژنیک (ایجاد اسپاسم در عضلات صاف) هل در عصاره آبی و ترکیبات اسپاسمولیتیک (کاهش اسپاسم عضلات صاف) آن در عصارههای آلی وجود دارند.
این نتایج بر این موضوع تاکید دارند که هل هم بر تحریک روده (به واسطه مکانیسم کولینرژیک) و هم بر مهار حرکت روده (به واسطه مکانیسم آنتاگونیستِ یون کلسیم) اثر دارد. همچنین، هل از طریق ترکیب هر دو مسیر فشارخون را پایین میآورد. اثرات ادرارآور و تسکیندهنده هل میتواند باعث افزایش اهمیت کاربرد آن برای فشار خون بالا و صرع شود.